Semerkant’ta gezilecek yerler tam listesi
Orta Asya’nın en büyüleyici şehirlerinden biri olan Semerkant, binlerce yıla yayılan tarihi ve mistik atmosferiyle öne çıkıyor. İpek Yolu’nun en önemli duraklarından olan şehrin Persler, Araplar ve Moğollara ev sahipliği yapması, kültürel çeşitliliğin en önemli nedeni.
Özbekistan’da Taşkent ve Buhara ile beraber en çok ziyaret edilen şehirler arasında olan Semerkant, altın çağını Timur İmparatorluğu’nun başkenti olduğu dönemde yaşamış. Semerkant’ın ruhunu farklı bir gözle keşfetmek için gezilecek en popüler yerleri sıraladığımız içeriğimizi inceleyebilirsin.
Semerkant vizeli mi?
Semerkant Orta Asya’da, günümüz Özbekistan’ının önemli bir şehri olup, tarihi İpek Yolu’nun önemli duraklarından biri. Bu güzel kente gitmek için ise Özbekistan vizesine ihtiyaç duyulmakta.
Semerkant’ın nesi ünlü?
Semerkant Registan Meydanı, Şah-i Zinde Kompleksi, Bibi-Khanym Camii ve Guri Amir Türbesi gibi tarihi yapılarıyla ünlü. Bu yapılar, şehrin mimari zenginliğini ve İslam sanatını en iyi şekilde yansıtır.
Semerkant’a nasıl gidilir?
Özbekistan’a uçuşlar çoğunlukla başkent Taşkent üzerinden yapılsa da Semerkant’a da direkt uçuşlar bulunuyor.
1. Gur-i Emir
Semerkant denildiğinde akla gelen ilk turistik destinasyonun Gur-i Emir olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu ikonik yapı, sadece mimarisiyle değil aynı zamanda tarihteki rolüyle de öne çıkıyor. Ünlü hükümdar Timur’un ve ailesinin mezarlarını barındıran bu ihtişamlı yapı, 15’inci yüzyıldan bugüne ulaşmış durumda.
Timur’un oğlu Şahruh’un emriyle Gur-i Emir’in inşa süreci başlamış. Burayı ziyaret ettiğinde, güçlü bir hükümdarın ve ailesinin uzun yıllar süren egemenliğine de tanıklık edebilirsin. Timur İmparatorluğu’nun gücünü her detayı ile yansıtan Gur-i Emir, başta bir medrese ve cami kompleksi olarak tasarlansa da türbeye dönüştürülmüş. Şehir merkezinde yer aldığı için yapıya yürüyerek kolayca ulaşabilirsin.
Giriş ücreti
- Ücretsiz
Açık olduğu saatler
- Her gün 09.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
2. Registan Meydanı
Semerkant’ın merkezi noktalarından biri olan Registan Meydanı, hem sunduğu atmosfer hem de çevresindeki yapılarla hayranlık uyandırıyor. Aynı zamanda turistler için de genellikle bir tür toplanma yeri olarak değerlendirilen meydan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Özellikle de üç görkemli medresesiyle ziyaretçilerini büyüleyen meydanın adını dilimize “kumlu yer” olarak çevirmek mümkün.
Uluğ Bey Medresesi dışında Şirdor Medresesi ve Tillya-Kari Medresesi de meydanın çevresinde yer alıyor. Pek çok açıdan Orta Asya’nın en önemli meydanlarından biri olarak anılan Registan Meydanı, 15’inci yüzyılda Timur İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş.
Yazar Notu: Meydan çevresindeki restoranları değerlendirirken plov, samsa, şorpa gibi lezzetli geleneksel yemekleri keşfetmelisin.
3. Siab Çarşısı
Semerkant içinde kendin ya da sevdiklerin için keyifli bir alışveriş gerçekleştirmek istersen Siab Çarşısı’nı değerlendirebilirsin. Aynı zamanda Orta Asya’nın en eski çarşılarından biri olan Siab Çarşısı, bölgenin kültürünü, geleneklerini ve gündelik yaşamını net şekilde yansıtıyor. Bu nedenle hem alışveriş yapmak hem de şehrin dokusunu anlayabilmek adına tarihi çarşı iyi bir fırsat sunuyor.
Kökenleri Maveraünnehir’e kadar uzanan çarşı, Timur zamanında ticari açıdan en aktif zamanlarını yaşamış. Gerek gezginler gerekse de bölge halkı için öncelikli alışveriş alanı olan bu büyük çarşı, geleneksel pazar atmosferini büyük oranda koruyor. Siab Çarşısı’nda özgün takılardan yün halılara, örtülerden hediyelik eşyalara kadar pek çok seçenek seni bekliyor.
Yazar Notu: Burada mutlaka lepyoshka ekmeğini denemelisin. Fırından yeni çıkmış ve sıcak servis edilen bu ekmek, Semerkant’a özgü tatlardan biri.
4. Bibi Hanım Camii
Semerkant’ın en görkemli dini mekanlarından olan Bibi Hanım Camii’nin tarihi 14’üncü yüzyıla dek uzanıyor. Timur’un büyük eşi Bibi Hanım tarafından inşa ettirilmiş olan bu etkileyici yapı, aynı zamanda İslam dünyasının da en büyük camilerinden. Yapımı 5 senede tamamlanan Bibi Hanım Camii, o dönem için zaferlerinin sembolü olarak tasarlamış.
Büyük kubbesi ve geniş avlusuyla dikkat çeken cami, Orta Asya İslam sanatının inceliklerini yansıtıyor. Bibi Hanım Camii’nin zarif mimarisi, Orta Asya İslam sanatının en güzel örneklerini sunar ve her bir ziyaretçiye tarihi bir yolculuk yapma fırsatı verir. 1897 senesinde deprem nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya gelse de onarılarak yeniden kullanıma açılan cami, Registan Meydanı’na oldukça yakın.
5. Şahi-Zinde
Semerkant içindeki bir diğer köklü dini yapı ise Şah-i Zinde. Bir tür kompleks olan bu yapı, mimarisi ve tarihi kimliğiyle dikkat çekiyor. Popüler bir türbe alanı olan Şah-i Zinde, İslam tarihinden pek çok önemli şahsiyetin türbelerine ev sahipliği yapıyor. Hazreti Ali’nin kuzeni ve İslam’ın önde gelen figürlerinden Kusay bin Abbas, bunların başında geliyor. 11’inci yüzyıldan günümüze kadar gelen kompleks, zarif bir işçiliğe sahip.
Özellikle de mozaik işçiliğindeki incelikleri ve seramik süslemeleri, ziyaretçilerden tam not almayı başarıyor. Bütün türbeler aynı noktada yer aldığı için bir düzenden söz etmek mümkün. Türbelerin sona erdiği nokta, geniş bir manzaraya sahip. Şah-i Zinde isimli bu büyük komplekste toplamda 11 türbe yer alıyor.
6. Emir Timur Heykeli
Emir Timur, tarihi kimliğinden dolayı Semerkant için oldukça önemli bir figür. Bu nedenle de şehirde gezdiğin pek çok yerde Emir Timur’a ait yapılarla, heykellerle karşılaşabilirsin. Bu heykellerin en önemlisi de şehir merkezinde yer alıyor. Orta Asya’nın en güçlü hükümdarlarından biri olarak öne çıkan Emir Timur’un bu görkemli heykeli, kendisinin gücünü ve vizyonunu yansıtıyor.
Heykeldeki açıklamalarda Emir Timur’un savaşçı kimliği ve fetihlerine vurgu yapılıyor. Heykelin önünde fotoğraf çekmek, şehre gelen turistler için rutin bir gelenek. Sen de sevdiklerinle beraber heykelin önünde bir hatıra fotoğrafı çekebilirsin. Rukhobod Mozalesi ve Aksaray Mozalesi de bu alana yakın bir konumda yer alıyor.
7. Uluğ Bey Medresesi
Semerkant’ın bilim ve eğitim tarihinde önemli bir yere sahip olan Uluğ Bey Medresesi, Timur İmparatorluğu’nun dördüncü sultanının adını bugüne taşıyor. Bizzat Uluğ Bey tarafından 15’inci yüzyılda inşa edilen bu önemli medrese, o dönemin en saygın eğitim kurumlarından biri olarak öne çıkıyordu. Bu arada Uluğ Bey’in büyük bir astronom ve matematikçi olarak tarihteki yerini aldığını hatırlatmalıyız.
Registan Meydanı’nın batı kanadında konumlanan Uluğ Bey Medresesi, giriş kapısındaki 10 köşeli yıldız motifiyle ilgi uyandırıyor. İki yüksek minaresi ve mavi çinilerle süslenmiş cepheleri ile farkını ortaya koyan medresede büyük matematikçiler ve bilim insanlarının ders verdiği biliniyor.
8. Şirdor Medresesi
Her ne kadar Uluğ Bey Medresesi kadar popüler olmasa da turistlerin sene boyunca ziyaret ettiği bir diğer medrese de Şirdor Medresesi. Registan Meydanı’nda yer alan üç medreseden biri olan Şirdor Medresesi’nin inşa edildiği dönem 1600’lü yıllara tekabül ediyor.
Mimari açıdan Uluğ Bey Medresesi’nin tam anlamıyla bir yansıması olarak tasarlanan yapı, taç kapısındaki taşıyan iki büyük kaplan figürüyle ön plana çıkıyor. Hatta bu figürler nedeniyle Şirdor Medresesi, “Aslanlı Medrese” olarak da tanınıyor. İslam sanatında nadir görülen bir tasvir olmasından dolayı kaplan figürü büyük ilgi görüyor. Bu arada yüksekliği 40 metreye yakın olan minaresine özel olarak çıkabilirsin.
9. Tilla-Kari Medresesi
Registan Meydanı’nda Uluğ Bey Medresesi dışında iki medresenin daha bulunduğunu yukarıda ifade etmiştik. İşte o medreselerin sonuncusu olan Tilla-Kari Medresesi, meydanın tam olarak orta kısmında konumlanıyor. Ulaşımın da son derece basit olduğu yapı, tarihi dokusunu büyük oranda koruyor.
Yapımı 1660 senesinde tamamlanan Tilla-Kari Medresesi, her ne kadar başlangıçta bir eğitim kurumu olarak tasarlansa da bir zaman sonra cami olarak da hizmet vermiş. Günümüzde İse daha çok turistik ziyaretler için değerlendiriliyor. Tilla-Kari, Farsçada “yaldızlı” anlamında kullanılıyor. Yaldızlı süslemelerle bezenmiş iç duvarları, medresenin böyle bir isimle anılmasının sebebi.
10. Uluğ Bey Rasathanesi
Semerkant’ın tarihi, bilim ve astronomi ile iç içe. Bunu günümüze ulaşan pek çok yapıda görmek mümkün. Semerkant şehrinde Uluğ Bey adına yaptırılan medrese dışında bir de rasathane bulunuyor. 1420 yılında Emir Timur’un torunu Uluğ Bey’in emriyle yaptırılan gözlemevi, devrin ünlü astronomları Ali Kuşçu, Bursalı Kadızade Rumi ve Gıyaseddin Cemşid’e ev sahipliği yapmış.
“Zîc-i Sultânî” isimli yıldız kataloğunun burada hazırlandığı biliniyor. 1000’den fazla yıldızın yerini ve hareketini belirleyen bu eser, astronomi dünyasında büyük bir adım olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 40 metre uzunluğundaki meridyen yayı, Uluğ Bey Rasathanesi’nin en çok ilgi çeken kısımlarından. Maalesef Bey’in ölümü sonrasında rasathane kaderine terk edilmiş ve çalışmalar yavaşlamış. Rus arkeolog Vyatkin, 1908 yılında kalıntılarını keşfettiği gözlemevinin yeniden restore edilip ziyarete açılmasına öncülük etmiş.
Giriş ücreti
- Kişi başı 40.000 Som
Açık olduğu saatler
- Her gün 08.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Yazar Notu: Gözlemevi ve şehir merkezi arasında 3 km mesafe yer alıyor. 45 ve 99 numaralı otobüslere binip Hazreti Hızır Camii’nin olduğu durakta inmelisin.
11. Aziz Daniel’in Mezarı
Semerkant’ın batı noktasında, Şahi-Zinde kompleksine yakın bir konumda bulunan Aziz Daniel’in Mezarı, yalnızca Semerkant’a özgü bir ziyaret yeri değil. Burası, aynı zamanda bütün Orta Asya’daki inanç ve gelenekler için derin bir öneme sahip.
Rivayetlere göre Daniel Peygamber, Babil’deki sürgün yıllarında büyük bir bilgelik ve kehanet yeteneği sergileyerek halkını yönlendirmiş bir figür. İslamiyet inancında da Aziz Daniel derin ruhsal bilgisi ve yazdığı kutsal metinlerle biliniyor. Bu nedenle de Aziz Daniel’in Mezarı, Hristiyan dünyası kadar İslam dünyası için de kutsal bir ziyaret yeri. Mezarın olduğu yer, “Hoca Daniyar Türbesi” adıyla da biliniyor.
12. İmam Buhari Türbesi
İmam Buhari, Semerkant için çok özel bir anlama sahip. Hadislerin derlendiği Sahih Buhari, İmam Buhari’nin en değerli eserleri arasında bulunuyor. Çeşmeli meydandan başlayarak ilerleyen yolda yerleşkenin büyük kapısı ziyaretçileri karşılıyor. Bu yol üzerinde tesbih satan çok sayıda insanla karşılaşabilirsin. Genel olarak otantik bir dokuya sahip olan İmam Buhari Türbesi, şehrin epey dışında yer alıyor.
Mezarın oniks mermerden yapıldığı ve kemerlerinin Kur’an surelerinden oluşan şeritlerle dizayn edildiği görülüyor. Özenli ve ince bir işçiliğin hakim olduğu türbede bir tür açık hava mezarı göreceksin. Türbenin içine girmek olanaksız olsa da tabutu dışarıdan görme şansın bulunuyor.
13. Hazreti Hızır Camii
Semerkant merkezde yer alan Hazreti Hızır Camii, 7’nci yüzyıldan bu yana şehrin ibadet ihtiyacına karşılık veriyor. Semerkant’ın ilk camisi olarak geçen Hazreti Hızır Camii, her ne kadar diğer dini yapılar kadar estetik bir yapıya sahip olmasa da bu yönüyle ilgi görüyor.
Gösterişli olmaktan uzak, sade yapısıyla öne çıkan tarihi cami, zaman içinde çok sayıda onarımdan geçirilmiş. Yüksek konumundan dolayı caminin merdivenlerinden yukarı çıktığında şehrin büyüleyici panoramik manzarası ile karşılaşabilirsin. Hazreti Hızır Camii, özellikle de ahşap işçiliğiyle farkını ortaya koyuyor.
14. Happy Bird Sanat Galerisi
Şehirde modern sanatın kalbinin attığı yerlerden biri olan Happy Bird Sanat Galerisi, ilham verici bir içeriğe sahip. Sene boyunca kalıcı ve geçici sergilere yer veren galeride genellikle yerel sanatçılar tarafından yaratılan çağdaş eserlere sahip.
Semerkant’ın kültürel çeşitliliğini yansıtan eserlere yakından bakmak adına sen de merkezdeki Happy Bird Sanat Galerisine uğrayabilirsin. İçeride çok sayıda resim, heykel ve enstalasyon mevcut. Bu arada sanatla ilgilenenler için galeride sene boyunca çeşitli eğitimler ve etkinlikler düzenleniyor.
Giriş ücreti
- Ücretsiz
Açık olduğu saatler
- Her gün 11.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
15. Hazreti Davut Mağarası
Hazreti Davut’un bir dönem yaşadığı düşünülen mağara, bugün kendisinin adıyla anılıyor ve ciddi bir ziyaretçi akınına uğruyor. Toplamda 1303 basamaklı merdivenleri tırmanarak ulaşabileceğin bu zorlu mağarada Hazreti Davut’a ait ayak izleri de mevcut.
Şehrin en mistik ve gizemli noktalarından olan Hazreti Davut Mağarası, hem keskin doğası hem de tarihi önemiyle ilgi görüyor. Mağarayı ziyaret etmen durumunda Hazreti Davut’a olan saygıyı derinden hissedebilirsin. Semerkant’ın çevresindeki dağlık alanda yer alan Hazreti Davut Mağarası, doğal ve etkileyici manzarasıyla fotoğraf tutkunlarını da cezbediyor.
Yazar Notu: Hazreti Davut Mağarası’na ulaşmak için dik bir merdiveni tırmanman gerekiyor. Yolculuğa başlamadan önce rahat ayakkabılar giymeni ve yanına su almanı öneririm.
16. Bibikhanum Çayevi
Sakin bir atmosferde konumlanan Bibikhanum Çayevi, geleneksel Orta Asya çay kültürünü yakından keşfetmek adına ideal bir yer. Orta Asya geleneksel çay içme alışkanlıklarını koruyan bu yöresel mekan, otantik dokusuyla turistleri kendine çekiyor.
El işçiliğiyle yapılmış duvar süslemeleri dışında eski tarz mobilyalar ve geleneksel halılar buraya nostaljik bir doku kazandırıyor. Hem turistler hem de yerel halk için bir buluşma noktası olan Bibikhanum Çayevi’nde çay haricinde geleneksel yemekler de sunuluyor.
17. Afrasiyab Müzesi
Semerkant şehrinde kapsamlı bir müze ziyaret etmek istersen, tercihini Afrasiyab Müzesi’nden yana kullanabilirsin. Şehrin kuzey tarafında yer alan müzede genel olarak Afrasiyab Antik Kenti’nden çıkarılan arkeolojik eserler sergileniyor. Afrasiyab Antik Kenti, Semerkant’ın en köklü yerleşim bölgesi olarak biliniyor.
Tarihi M.Ö. 500 yılına dek uzanan antik kent, heyecan uyandıran pek çok esere ev sahipliği yapıyor. Yıllar boyunca titizlikle devam eden eserleri doğrudan Afrasiyab Müzesi’nde inceleme şansı bulabilirsin. Müzede genel itibarıyla ilginç duvar resimlerinden çömleklere, silahlardan ve dönemin yaşam tarzını yansıtan buluntulara kadar pek çok eser yer alıyor.
Giriş ücreti
- Kişi başı 30.000 Som
Açık olduğu saatler
- Hafta içi 09.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
18. Şarap Müzesi
Şarap Müzesi, Semerkant’ın kültürel zenginliklerine bir başka renk katan bir diğer önemli mekan. Şehri ziyarete gelenlere bölgenin binlerce yıllık şarap yapım geleneğini tanıtma fırsatı sunan müze, şehir merkezinde yer alıyor. Orta Asya’nın şarapçılık tarihine dair derin bilgiler aktaran Şarap Müzesi’nde orijinal koleksiyonlar seni bekliyor.
Tarihsel olarak yüksek kaliteleri ile tanınan Semerkant şarapları dışında şarap yapımında kullanılan materyaller de sergileniyor. Bu anlamda özellikle de antik üzüm işleme makineleri ve şarap yapımında kullanılan geleneksel ekipmanlar ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Haftanın belli günlerinde şarap tadımı seansları ve eğitimler düzenleniyor. Şarap Müzesi’nde genellikle eski Rus şaraplarına yer veriliyor.
Giriş ücreti
- Kişi başı 150.000 Som
Açık olduğu saatler
- Her gün 11.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Yazar Notu: Müze çıkışında yerel şarapları satın alabileceğin bir bölüm bulunuyor. Eğer buradan bir şişe almak istersen, farklı üzüm çeşitlerinden yapılan şarapları denemek için çalışanlardan öneri alabilirsin.
19. İpek Halı Fabrikası (Hudjum)
Semerkant aynı zamanda geleneksel halı dokumacılığıyla da bilinen bir şehir. Bu geleneksel kültürü yansıtan yerlerin başında da İpek Halı Fabrikası geliyor. Bu fabrika bölgede Hudjum adıyla da biliniyor. Geleneksel halı dokumacılığının inceliklerini yerinde görmek adına bu fabrikayı ziyaret edebilirsin.
Burada sadece halıların nasıl dokunduğunu değil aynı zamanda ipek ipliklerin doğal yöntemlerle boyanma sürecini ve desenlerin nasıl oluşturulduğunu da gözlemleme şansı bulabilirsin. Fabrikada ziyaretçilere halı dokuma sürecine katılma fırsatı da sunuluyor. İpek halı üretimi konusunda referans bir yer olan fabrika, ipek ve el sanatları mirasını daha yakından tanımak isteyenleri cezbediyor. Dilersen buraya yakın olan Meros Kâğıt Fabrikası’nı da ziyaret edebilirsin.
Zirkon Suit Otel olarak, misafirlerimizin seyahatlerini daha keyifli ve unutulmaz hale getirmek için rehberlik etmeyi önemsiyoruz. Tarihi İpek Yolu’nun en göz alıcı duraklarından biri olan Semerkant’ı keşfetmek isteyen konuklarımız için detaylı bilgiler sunuyoruz. Ataşehir otel ve Kadıköy otel konforunda konaklarken, Semerkant’ın büyüleyici medreseleri, türbeleri ve tarihi yapıları hakkında bilgi alabilir, bu eşsiz şehri daha yakından tanıyabilirsiniz. Semerkant’ın zengin kültürel mirasını keşfetmek isteyen herkes için, en özel noktaları sizler için derledik.
Award Winning Produce
Order Online
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vestibulum aliquam cursus. Mauris molestie aliquam urna. Curabitur nec eleifend risus. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue.